BROWAR KSIĄŻĘCY NYSA
Piwo to bardzo ważny element polskiej kultury kulinarnej. Na południu Polski, blisko gór, w Książęcym Browarze Nysa powstaje piwo książęce. Utworzony w sierpniu 2016 roku, Książęcy Browar Nysa nawiązuje do stylu kolonialnego i produkcji metodą górnej fermentacji. Na szlachetny kształt piwa składają się lokalne produkty i same naturalne składniki, którym Browar pozostaje wierny. Książęcy Browar Nyski warzy wiele gatunków piwa, wśród nich dużą popularnością cieszy się m.in. seria piw powiązanych ze Szlakiem Czarownic, o nazwach: „Dom Kata”, „Żelazna Dziewica”, czy „Żona Kata”.
Browar Nysa łączy wiedzę i doświadczenie ludzi, dla których piwowarstwo to życiowa pasja. Najwyższej jakości surowce, dbałość o szczegóły na każdym etapie produkcji to gwarancja wyjątkowości piw.
Browar jest laureatem wielu nagród:
- Naszego kulinarnego dziedzictwa-Smaki regionów za Piwo Jasne Nyskie;
- Srebrnego Lauru 9 Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 2018 za Piwo Nyskie Jasne;
- Brązowego Lauru 9 Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa 2018 za Piwo Nyskie Bogate.
Browar produkuje także piwo promujące Szlak Kulinarny „Opolski Bifyj”, które można zakupić w wybranych restauracjach skupionych wokół Szlaku Kulinarnego, prowadzi także sklep internetowy z piwem, gadżetami i etykietami.