PAŁAC W WIĘKSZYCACH

Przepiękny XIX-wieczny pałac, który dziś zaprasza gości na kulinarną ucztę, mieści się tutaj bowiem ekskluzywna restauracja. Rezydencja w stylu historyzmu, z dominującymi elementami neogotyckimi została wzniesiona ok. 1871 r. przez radcę handlowego i filozofa Marca Heymanna. Jej kolejny właściciel – Emil Phyrkosch – przekazał ją na cele społeczne tuż przed II wojną światową. Przez jakiś czas w pałacu działało przedszkole, później szpital oficerów niemieckich, następnie żołnierzy radzieckich, a po 1945 r. obiekt służył Uniwersytetowi Ludowemu. W 2003 r. przeszedł w ręce prywatne, został odrestaurowany i udostępniony jako restauracja z 7 pięknymi salami jadalnymi. Pierwszy właściciel pałacu w Większycach był tak bogaty, że chciał wyłożyć podłogę jednej z sal złotymi monetami. Potrzebował jednak zgody cesarza. Ten wydał decyzję pozytywną, pod warunkiem jednak, że złote monety zostaną ułożone pionowo, jedna przy drugiej. Nie mógł sobie przecież pozwolić na to, by jego wizerunek był zadeptywany na monetach położonych poziomo. Na to jednak Heymanna nie było stać , dlatego ostatecznie zrezygnował on ze złotej podłogi.