Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego "Opolski Bifyj"



IDEA SZLAKU

Wielobarwna jak motywy na porcelanie, oczywiście tej opolskiej, jest kuchnia regionalna Opolszczyzny. To tutaj spotykają się wpływy polskie z niemieckimi, czeskimi i kresowymi, których zasmakować można w tradycyjnych potrawach serwowanych przez najlepsze restauracje w regionie. I to właśnie te restauracje znajdują się na prezentowanym Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego pod wdzięczną nazwą „Opolski Bifyj”.

Bifyj, czyli kredens, to mebel, który był, i czasami ciągle jeszcze jest, nieodłącznym elementem kuchni lub jadalni na Śląsku Opolskim. To w nim przechowywane były domowe skarby i to wokół niego kwitły kulinarne popisy gospodyń. Jako rozpoznawalny motyw regionalny wytyczał będzie drogę po najznakomitszych kulinariach Opolszczyzny.

Utworzony przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną Szlak Kulinarny to fascynująca, pełna różnorodnych smaków podróż po regionie. Bo przecież dzisiaj szlaki turystyczne to już nie tylko górskie wędrówki czy autokarowe zwiedzanie punkt po punkcie atrakcji, tych najbardziej znanych i obleganych. Obok rozmów przy zdjęciach z wakacji coraz częściej mówimy też o tym, co i gdzie urzekło nasze podniebienia, polecamy warte uwagi dania, a czasem nawet sami próbujemy swoich sił w domowym zaciszu i staramy się wiernie odtworzyć potrawy według receptur przekazywanych z dziada pradziada. Chęć ratowania od zapomnienia tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego, a także jej historii i lokalnych zwyczajów, które towarzyszyły jej powstawaniu, stała się główną inspiracją do powołania Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”.

Podążanie Szlakiem Kulinarnym pozwoli poznać Województwo Opolskie „od kuchni”, tej regionalnej, prezentując związane z nią obrzędy. Znajdujące się na Szlaku obiekty to miejsca zarówno zabytkowe i wpisane w historię regionu, obiekty prowadzone z pasją od pokoleń, jak również nowopowstałe restauracje. Poza kartą dań serwującą na co dzień tradycyjne potrawy z terenu Opolszczyzny, można także spojrzeć w kalendarium imprez w regionie i „zasmakować opolskiego folkloru” podczas jednego z licznych festiwali kulinarnych.

 PRZYJAZNY PRZEWODNIK KULINARNY    

By podążać wyznaczoną trasą nie zawsze wystarczy drogowskaz. Dobry „przewodnik” okazuje się często niezastąpiony. Dlatego też Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna oddaje w ręce wszystkim smakoszom „Opolski Bifyj - przyjazny przewodnik kulinarny”. Publikacja to obszerne podsumowanie tego czym Opolszczyzna wita swoich gości. Zachęca do odwiedzenia zakątków Opolszczyzny, opowiadając o historii miejsc i ludzi, o legendach i podaniach krążących wśród mieszkańców, pozwala zrozumieć różnorodność wynikającą z mieszkanki różnych kultur w tradycyjnej kuchni regionu. To w nim turysta znajdzie najważniejsze informacje o restauracjach znajdujących się na Szlaku i atrakcjach turystycznych w ich sąsiedztwie, a także będzie miał okazję zapoznać się z przepisami na potrawy regionalne.

NA SZLAKU…

Potrawy takie jak Śląskie Niebo, Siemieniotka, Wodzionka, Kartoffelsalat czy słodkości: Śliszki, Kołocz Śląski lub Krajanki, to tylko niewielka część obszernej Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego, których spróbować można w restauracjach na Szlaku.

LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO

Szlak Kulinarny „Opolski Bifyj” zrzesza obiekty gastronomiczne, które posiadają w swojej karcie potrawy lub/i produkty, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego, i tym samym nie są związane z kulturą i kulinariami innych państw. Dodatkowo obiekty te muszą przejść pozytywnie proces certyfikacji, a dowodem na to jest sygnowanie się specjalnym, utworzonym na potrzeby Szlaku, logiem.

Wszystko to składa się na wiarygodną ofertę kulinarną, ściśle związaną z regionem oraz zapewnia o oryginalności kosztowanych przez turystów potraw tradycyjnych z terenu Śląska Opolskiego.

OBECNIE SZLAK WSPÓŁTWORZĄ:

Hotel Szara Willa w Opolu

Restauracja Ratuszowa w Strzelcach Opolskich

    

Hotel Dębowe Wzgórze w Pokrzywnej

Restauracja Wozowania w Brzegu

Restauracja Salomon w Opolu

 

Restauracja Na Wyspie w Niemodlinie  

 

Restauracja Śtantin w Starych Siołkowicach

 

Restauracja Zapiecek w Mirowszczyźnie   

 

Restauracja Kamieniec w Kamieniu Śląskim

 

Zamek w Mosznej

 

Restauracja Antek w Źlinicach

 

Hotel Salve w Głogówku

 

Hotel Spałka w Kluczborku

 

Pałac w Pawłowicach

 

  Hotel Bajka w Grodźcu



Restauracja 
Nad Stawem w Bogacicy

Restauracja Regius
w Opolu- Czarnowąsach

 

Restauracja Opolanka w Opolu

 Restauracja Nad Stawkiem w Opolu

Restauracja Zamkowy Młyn w Krapkowicach

Hotel DeSilva Premium w Opolu

Hotel Mercure w Opolu

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Członkami Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego mogą zostać lokale gastronomiczne spełniające następujące wymagania:

  1. Lokale gastronomiczne wyłącznie z terenu województwa opolskiego;

  2. Lokale gastronomiczne posiadające w swojej karcie potrawy i/lub produkty znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego (lista dostępna jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi lub plik do pobrania poniżej):

  • restauracje zobowiązane są do posiadania w swoim menu co najmniej 4 potraw/dań/produktów kuchni regionalnej, składających się na zestaw obiadowy np. zupa, drugie danie, deser, ewentualnie przystawka;

  • inne lokale gastronomiczne (np. cukiernie) muszą posiadać w swojej ofercie co najmniej 3 potrawy/dania/produkty.

Procedura przystąpienia do Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego wygląda następująco:

  1. Wypełnienie i złożenie deklaracji członkowskiej Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej (plik do pobrania poniżej);

  2. Wypełnienie i złożenie deklaracji członkowskiej Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego (plik do pobrania poniżej) wraz z niezbędnymi dokumentami:

  • Dokumenty rejestrowe firmy (aktualny odpis KRS, wymagane uchwały o przystąpieniu);

  • Wniosek zgłaszający lokal do procesu certyfikacji (znajduje się w deklaracji członkowskiej Szlaku);

  • Opis serwowanych w lokalu potraw/dań/produktów tradycyjnych;

  1. Poddanie się certyfikacji, którą przeprowadza specjalnie powołana Komisja Certyfikacyjna.

  2. Zdobycie minimum 40 pkt. podczas certyfikacji.

Dodatkowo Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna wspólnie ze znajdującymi się na Szlaku obiektami podejmuje działania służące ożywieniu oraz upowszechnieniu tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego, poprzez:

  1. promocję na targach i podczas festiwali kulinarnych, m.in. na:

- III Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej "Opolski Bifyj" w Zamku Moszna (listopad 2019);

II Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej "Opolski Bifyj" w Restauracji Nad Stawem w Bogacicy, Restauracji Na Wyspie w Niemodlinie, Restauracji Bajka w Grodźcu, Restauracji Dębowy Gościniec w Hotelu Dębowe Wzgórze w Pokrzywnej (listopad 2018);

I Festiwalu Kuchni Regionalnej i Tradycyjnej "Opolski Bifyj", który miał miejsce w Hotelu Spałka**** w Kluczborku na Opolszczyźnie (kwiecień/maj 2017); tematyka to kuchnia tradycyjna w nowoczesnym wydaniu;

- IV Targach Turystyki Weekendowej „Atrakcje Regionów” w Chorzowie (maj 2016); serwowano certyfikowany Kołocz śląski, smażone na miodzie Jabłko Księcia Albrechta, a także Śląski żur na maślance;

- Festiwalu Opolskich Smaków w Opolu (sierpień 2015, 2016, 2017, 2018)

- imprezie plenerowej w Kędzierzynie-Koźlu wraz z Hotelem Hugo (2015)

  1. organizację szkoleń, spotkań adresowanych do przedstawicieli obiektów świadczących usługi gastronomiczne, noclegowe i/lub turystyczne na terenie województwa opolskiego, będących członkami Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj” dzięki realizacji projektu z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pn. Wsparcie promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego Opolski Bifyj w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020 dla województwa opolskiego na lata 2016-2017

  2. organizację wizyt studyjnych, m.in. znanych blogerów i dziennikarzy kulinarnych: z kanału telewizyjnego Kuchnia+,     z magazynu „SlowLife”, z bloga www.poracoszjesc.pl, z bloga www.kulinarnenawigacje.pl – Agnieszka Jasińska uczestniczka edycji programu „Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia”, z bloga www.burczymiwbrzuchu.pl, z bloga www.food2.pl. Wizyty organizowane dzięki realizacji projektu z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pn. Wsparcie promocji i rozwoju sieciowania Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego "Opolski Bifyj" w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich 2014-2020 dla województwa opolskiego na lata 2016-2017

  3. proces certyfikacji lokali gastronomicznych, które dołączyły do Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”.  Członkami Komisji byli eksperci związani z branżą gastronomiczną, turystyczną, promocją oraz mediami, którzy poza oceną dań oraz potraw tradycyjnych i regionalnych brali pod uwagę wygląd lokalu oraz poziom świadczonych usług. Tak skrupulatnie przeprowadzana ocena ma gwarantować wysoki poziom usług świadczonych przez restauracje w ramach Szlaku Kulinarnego (czerwiec 2016)Działania te możliwe były dzięki otrzymanemu dofinansowaniu z Ministerstwa Sportu i Turystyki na realizację zadania pn.: Wsparcie procesu certyfikacji i rekomendacji Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.

  4. stworzenie dodatkowych ulotek opisujących Szlak Kulinarny dla członków szlaku w celu rozpropagowania w swoich lokalach, stworzenie menu indywidualnego dla każdej restauracji  z serwowanymi przez nią potrawami tradycyjnymi; do tego: naklejki na szybę, tabliczki emaliowane do oznakowania budynku oraz torby i fartuchy jako gadżety. Działania te możliwe były dzięki otrzymanemu dofinansowaniu z Ministerstwa Sportu i Turystyki na realizację zadania pn.: Wsparcie procesu certyfikacji i rekomendacji Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego „Opolski Bifyj”.

  5. udział w konferencjach tematycznych:

- Ogólnopolska Konferencja „Turystyka kulinarna – Polski HIT”, organizowana razem z Polską Organizacją Turystyczną w trakcie targów Tour Salon w Poznaniu (luty 2016)

- Ogólnopolska Konferencja „Wokół Wspólnego Stołu” w Łódzkim Domu Kultury (listopad 2015)

  1. aktywność na portalach internetowych, w prasie branżowej oraz w mediach lokalnych i krajowych.

Dziękujemy! Zgłoszenie zostało przyjęte. Dzięki Państwa opiniom możemy stale podwyższać jakość dostępnych informacji.

Wypełnij formularz zgłoszeniowy.

Imię:
Kontakt:
Powód:

Dziękujemy! Zgłoszenie zostało przyjęte. Dzięki Państwa uwagom możemy stale podwyższać jakość dostępnych informacji.

Wypełnij formularz zgłoszeniowy.

Imię:
Kontakt:
Opis błędu: