Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego "Opolski Bifyj"



IDEA SZLAKU

Wielobarwna jak motywy na porcelanie, oczywiście tej opolskiej, jest kuchnia regionalna Opolszczyzny. To tutaj spotykają się wpływy polskie z niemieckimi, czeskimi i kresowymi, których zasmakować można w tradycyjnych potrawach serwowanych przez najlepsze restauracje w regionie. I to właśnie te restauracje znajdują się na prezentowanym Szlaku Kulinarnym Województwa Opolskiego pod wdzięczną nazwą „Opolski Bifyj”.

Bifyj, czyli kredens, to mebel, który był, i czasami ciągle jeszcze jest, nieodłącznym elementem kuchni lub jadalni na Śląsku Opolskim. To w nim przechowywane były domowe skarby i to wokół niego kwitły kulinarne popisy gospodyń. Jako rozpoznawalny motyw regionalny wytyczał będzie drogę po najznakomitszych kulinariach Opolszczyzny.

Utworzony przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną Szlak Kulinarny to fascynująca, pełna różnorodnych smaków podróż po regionie. Bo przecież dzisiaj szlaki turystyczne to już nie tylko górskie wędrówki czy autokarowe zwiedzanie punkt po punkcie atrakcji, tych najbardziej znanych i obleganych. Obok rozmów przy zdjęciach z wakacji coraz częściej mówimy też o tym, co i gdzie urzekło nasze podniebienia, polecamy warte uwagi dania, a czasem nawet sami próbujemy swoich sił w domowym zaciszu i staramy się wiernie odtworzyć potrawy według receptur przekazywanych z dziada pradziada. Chęć ratowania od zapomnienia tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego, a także jej historii i lokalnych zwyczajów, które towarzyszyły jej powstawaniu, stała się główną inspiracją do powołania Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”.

Podążanie Szlakiem Kulinarnym pozwoli poznać Województwo Opolskie „od kuchni”, tej regionalnej, prezentując związane z nią obrzędy. Znajdujące się na Szlaku obiekty to miejsca zarówno zabytkowe i wpisane w historię regionu, obiekty prowadzone z pasją od pokoleń, jak również nowopowstałe restauracje. Poza kartą dań serwującą na co dzień tradycyjne potrawy z terenu Opolszczyzny, można także spojrzeć w kalendarium imprez w regionie i „zasmakować opolskiego folkloru” podczas jednego z licznych festiwali kulinarnych.

 PRZYJAZNY PRZEWODNIK KULINARNY    

By podążać wyznaczoną trasą nie zawsze wystarczy drogowskaz. Dobry „przewodnik” okazuje się często niezastąpiony. Dlatego też Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna oddaje w ręce wszystkim smakoszom „Opolski Bifyj - przyjazny przewodnik kulinarny”. Publikacja to obszerne podsumowanie tego czym Opolszczyzna wita swoich gości. Zachęca do odwiedzenia zakątków Opolszczyzny, opowiadając o historii miejsc i ludzi, o legendach i podaniach krążących wśród mieszkańców, pozwala zrozumieć różnorodność wynikającą z mieszkanki różnych kultur w tradycyjnej kuchni regionu. To w nim turysta znajdzie najważniejsze informacje o restauracjach znajdujących się na Szlaku i atrakcjach turystycznych w ich sąsiedztwie, a także będzie miał okazję zapoznać się z przepisami na potrawy regionalne.

NA SZLAKU…

Potrawy takie jak Śląskie Niebo, Siemieniotka, Wodzionka, Kartoffelsalat czy słodkości: Śliszki, Kołocz Śląski lub Krajanki, to tylko niewielka część obszernej Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego, których spróbować można w restauracjach na Szlaku.

LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO

Szlak Kulinarny „Opolski Bifyj” zrzesza obiekty gastronomiczne, które posiadają w swojej karcie potrawy lub/i produkty, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego, i tym samym nie są związane z kulturą i kulinariami innych państw. Dodatkowo obiekty te muszą przejść pozytywnie proces certyfikacji, a dowodem na to jest sygnowanie się specjalnym, utworzonym na potrzeby Szlaku, logiem.

Wszystko to składa się na wiarygodną ofertę kulinarną, ściśle związaną z regionem oraz zapewnia o oryginalności kosztowanych przez turystów potraw tradycyjnych z terenu Śląska Opolskiego.

OBECNIE SZLAK WSPÓŁTWORZĄ:

Hotel Szara Willa w Opolu

Villa Park w Opolu  

    

Hotel Dębowe Wzgórze w Pokrzywnej

Hotel Hugo w Kędzierzynie-Koźlu

Hotel Zacisze w Turawie

 

Restauracja Na Wyspie w Niemodlinie  

 

Restauracja Śtantin w Starych Siołkowicach

 

Pałac w Większycach    

 

Restauracja Kamieniec w Kamieniu Śląskim

 

Zamek w Mosznej

 

Restauracja Antek w Źlinicach

 

Hotel Salve w Głogówku

 

Hotel Spałka w Kluczborku

 

Pałac w Pawłowicach

 

  Hotel Bajka w Grodźcu

Restauracja Nad stawem w Bogacicy

Restauracja Zapiecek w Mirowszczyźnie

Restauracja Salomon w Opolu

 

Restauracja Ratuszowa w Strzelcach Opolskich

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koordynatorem Szlaku jest Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna. Wspólnie ze znajdującymi się na Szlaku obiektami podejmowane są działania służące ożywieniu oraz upowszechnieniu tradycyjnej kuchni Śląska Opolskiego  tj. promocja na targach i podczas festiwali kulinarnych, na portalach internetowych, w prasie branżowej oraz w mediach lokalnych i krajowych. W przyszłości planuje się utworzenie „Opolskiego Klubu Smakosza”. Klienci restauracji znajdujących się na Szlaku będą mieli możliwość kolekcjonowania pieczątek na specjalnej Karcie, za które po uzbieraniu odpowiedniej ilości przysługiwać będą bony lub upominki, do zrealizowania lub odebrania w lokalu przynależącym do Szlaku Kulinarnego.

JAK DOŁĄCZYĆ

Aby móc ubiegać się o włączenie do Szlaku Kulinarnego Województwa Opolskiego, obiekt gastronomiczny musi najpierw być Członkiem Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. W tym celu wszystkich zainteresowanych odsyłamy na stronę:

 

Następnie złożyć należy deklarację członkowską o przyłączenie do Szlaku, co po wstępnej pozytywnej decyzji wydanej przez Koordynatora Szlaku, rozpoczyna proces certyfikacji . W przypadku pozytywnego ukończenia procesu certyfikacji zawarta zostaje umowa członkowska, która określa szczegółowe zasady współpracy.

W celu wykonania certyfikacji Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna powołuje Komisję Certyfikacyjną, która podczas wizyty w obiekcie ocenia zgłoszone jako regionalne potrawy lub produkty oraz wygląd lokalu czy też jakość świadczonych usług. Członkowie Komisji wypełniają specjalnie przygotowany Arkusz Oceny, na podstawie którego przyznawane są punkty. Wizyta w lokalu odbywa się incognito.

Wszystkie szczegóły dotyczące członkostwa oraz zasad działania Szlaku zawarte są w Regulaminie.

REGULAMIN SZALKU KULINARNEGO WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO 

DEKLARACJA CZŁONKOWSKA 

Zapraszamy do zapoznania się z dokumentem i złożenia deklaracji! Promujmy wspólnie znakomitą kuchnię Śląska Opolskiego!

A wszystkich SMAKOSZY zapraszamy po prostu na Opolszczyznę!

Restauracja Ratuszowa w Strzelcach Opolskich

Dziękujemy! Zgłoszenie zostało przyjęte. Dzięki Państwa opiniom możemy stale podwyższać jakość dostępnych informacji.

Wypełnij formularz zgłoszeniowy.

Imię:
Kontakt:
Powód:

Dziękujemy! Zgłoszenie zostało przyjęte. Dzięki Państwa uwagom możemy stale podwyższać jakość dostępnych informacji.

Wypełnij formularz zgłoszeniowy.

Imię:
Kontakt:
Opis błędu: